YÖRET

YÜRÜTME KURULUMUZ

ARZU SOYSAL

FULYA GİRAY SÖZEN

2007’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Ana Dal ve Psikoloji Yan Dal bölümlerinden mezun oldum. Maltepe Üniversitesi’nde devam ettiğim Gelişim Psikoloji Yüksek Lisans öğrenimini 2010’da, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü - Adli (Sosyal) Bilimler Anabilim Dalı’nda sürdürdüğüm doktora çalışmasını ise 2016’de tamamladım. Yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarını çocuk suçluluğu üzerine yürüttüm. Akademik çalışmaların yanı sıra adalet sistemine girmiş çocuklarla ilgili sivil toplum alanında uzun yıllar çalışmalar yaptım.  2007-2010 arası çocuk suçluluğu alanında faaliyet gösteren Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nda sosyal çalışmacı olarak görev aldım ve suça sürüklenen ya da sürüklenme riski taşıyan çocukların yeniden topluma kazandırılmasına yönelik yürütülen projeleri koordine ettim. 2010 – 2017 arası ise aynı kurumda Avrupa Birliği, Sabancı Vakfı, Hollanda Başkonsolosluğu ve Dünya Bankası gibi kurumların finansal desteği ile ağırlıklı olarak dezavantajlı gruplara ilişkin psiko-sosyal projeler yazdım ve yürüttüm. 2011 – 2012 arası Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı’nda, 2011 – 2012 arası ise Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde kadrolu öğretim görevlisi olarak çalıştım. 2012 – 2017 arası Maltepe Üniversitesi ve Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümlerinde yarı zamanlı ders verdim. 2016- 2017 arası ebeveyni cezaevinde olan çocuklara ilişkin Avrupa Birliği destekli Bekleyen Çocuk isminde uluslararası bir projenin yürütücülüğünü yaptım.

2017’den bu yana Altınbaş Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde ders vermekte ve gruplarla Yaratıcı Drama çalışmalarını sürdürmekteyim. Türk Psikologlar Derneği, Çağdaş Drama Derneği ve Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Üyesi olup, 2016 yılından bu yana YÖRET Vakfı İcra Kurulu Üyesi olarak sivil toplum çalışmalarına katılıyorum. Çocuk ve kadın suçluluğu, cezaevleri, çocukluk çağı travmaları ve Yaratıcı Drama çalışma alanları arasında yer almakta, son beş yıldır kadın suçluluğu, ebeveyni cezaevinde olan çocuklar ve mahpusluk-ebeveynlik ilişkisi üzerinde sahada faaliyetlerini sürdürmekteyim.

 

HATİCE SUBAŞI

 

MİRYAM ANJEL

Çocukluğumdaki haline özlem duyduğum güzel şehrimiz İstanbul’da doğdum. Robert Kolej’de tamamladığım lise eğitimimin ardından, her zaman hayalini kurduğum ‘ insanlarla iletişim içinde olma, yardım etme, dinleme, anlama, sorun çözme’ özellikleri taşıyan meslekler arayışına girdim. İlk deneyimim İsrail Kudüs Üniversitesi’nde aldığım Meşguliyetle Tedavi eğitimi oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi’nde Psikoloji eğitimiyle lisansımı tamamladım. İş arayışımda çok değerli bir hocamın kanalıyla bir vakıf okulunun Rehberlik Servisi’nde psikolog olarak çalışmaya başladım. Öğrenciler, veliler, öğretmenler ve yöneticilerle birlikte ekip olarak çalışmak, yeni fikirler üretip uygulamak, okulun o canlı ve dinamik ortamı bana hep çok cazip geldi. İlk oğlumun doğumunun ardından, okulda ve özel bir danışmanlık merkezinde yarı zamanlı çalışmaya devam ettim. Böylece klinik psikoloji alanını da tanımış oldum. Ancak eğitim alanında kalmaya karar verince, Boğaziçi Üniversitesi’nde PDR yüksek lisansı yaparak uzmanlaştım. YÖRET Vakfı ile yolum kesişince çeşitli danışmanlık merkezlerinde ve okullarda öğrenciler, öğretmenler, veliler ve yöneticilerle etkili iletişim becerileri, ergenlik çağı, kriz yönetimi, sınav kaygısı, liderlik, meslek seçim, zorbalık ve şiddetle baş etme gibi konularda keyifli grup çalışmaları yaptık. Bu arada 2. oğlum dünyaya geldi.  Kendime çok yakın bulduğum Gestalt Teorisi ve terapisini daha iyi öğrenmek ve çalışmalarımda kullanabilmek amacıyla Cleveland-İsrail Gestalt Enstitüsünün Temel Eğitimini tamamladım.  İnsparkus Kariyer Danışmanlığı şirketinde eğitimci eğitimini vererek, online kariyer danışmanı olarak çalıştım. Deneyimlerimi paylaşmak ve gençlerle çalışmak benim için hep çok keyifli olmuştur.  Boğaziçi Üniversitesi PDR ve Turizm İşletme bölümlerindeki 12 yıllık öğretmenlik sürecinde gençlerden çok şey öğrendim ve geliştim. Halen YÖRET Vakfında eğitimci ve Cervantes Enstitüsünde İspanyolca öğrencisi olarak öğrenmeye devam ediyorum.

 

 

NERMİN ÇİFTÇİ ARIDAĞ

 

NÜKET ATALAY  

 

SEVGİ ÖZKAN

İstanbul Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji ve Sosyoloji okuyup Sosyoloji’den mezun oldum. Üniversitede okurken bir yandan da yürüttüğüm İTÜ Kürsü sekreterliği ve daha sonra açtığımız kitabevinin yöneticiliğini yaptım.1975’den itibaren dönemin gazetelerinden derlediğim işçi haberleri haftalık periyotla Vatan Gazetesi’nde yayınlandı. Konusunda döneminin ilk ve tek kitabı olan 1976 İŞÇİ SINIFI YILLIĞI'nı eşim Abdullah Özkan’la birlikte çıkardım. 1980’de doğan oğlumun anaokulu döneminde anaokullarında meslek tanıtıcı programlar, dergi ve kitaplar hazırladım. 1987’de 0-6 yaş arası ebeveynlerin sorunlarını spesifik olarak işleyen ve yine konusunda döneminin ilk ve tek ürünü olan PEMBE BAĞCIK dergisini üç aylık periyotla 1995 yılına kadar çıkardım. YÖRET'le tanışıklığım dergimin yazarlarından Psikolog Şeyma Doğramacı'nın Vakfın başına yeni geçen Nüket Atalay'la beni tanıştırmasıyla başladı. Reklam camiası bilgilerini vakıfla paylaştığım kısa süreli bu bağlantı daha sonra 2002’de Nüket Atalay'ın YÖRET'e davetiyle aktifleşti. YÖRET’te aktif katılmaya başladığımda isim annesi olduğum "VURMA, KONUŞ" sloganının yaşama geçirilmesi için ve sürdürülmesi için çalışmalar yaptım. YÖRET'e yeni katılan Psikolog İlkim Arslan ve başını Mert Erenel'in çektiği 4 Liseli gençten oluşan bir grupla YÖRET Genç Gönüllüler Kulübü GGK’yı kurduk. YÖRET 'in “Vurma! Konuş” adıyla gerçekleştirilen projesinin sorumluluğumdaki bölümü için Bahçeşehir Üniversitesi Akademisyenlerine çocuk haklarının oyun yoluyla öğrenilmesi amacıyla hazırlatılan “Vurma! Konuş…” Kutu Oyunu hazırlatılması için İlkim Aslan Naz Aydın ve Handan Çakır'ın katılımıyla YÖRET'in temel etkinlik ve tanıtım aracı haline getirilmesi çalışmaları gerçekleştirdim.  Vakıf etkinliklerinin basında yer almasını sağlayan haberler ve yazılar hazırladım. Körleşmeyecek kadar içinde yabancılaşmayacak kadar uzağında ilkesiyle dış göz olarak katıldığım YÖRET Vakfı’nda Yönetim Kurulu, Medya Danışmanlığı ve İcra Kurulu kurucu ve katılımcısı sıfatlarıyla çalışmalarıma devam ediyorum.

 

SİBEL ERENEL 

 

SÜHEYLA ERDOĞAN

İstanbul’da doğdum. İstanbul Üniversitesi Pedagoji Bölümünde öğrenciyken ana sınıfı öğretmeni olarak çalışmaya başladım. Beş yıl okul öncesi kurumlarda öğretmen ve yönetici olarak çalıştım. Adana Ankara, Konya, Tekirdağ ve İstanbul’da Rehberlik Birimlerinin kuruluşunu da gerçekleştirdiğim birçok okulda Psikolojik Danışman ve yönetici olarak çalıştım. Sınav Kaygısı Ölçümü ve Sağaltımı, Gestalt Terapi, MMPI, Travma Sonrası Psikolojik Destek, Savunuculuk, Akran Zorbalığı gibi pek çok konuda eğitimler aldım. Çift ve Aile Terapisi ve Boşanma Arabuluculuğu eğitimlerini tamamladıktan sonra Çift ve Aile Terapisti olarak çalışmaya başladım. 1990 yılında tanıştığım YÖRET Vakfı meslek yaşamımda önemli bir dönüm noktası oldu. Vakıf bünyesinde “Etkili İletişim Becerileri Eğitici Eğitimi” aldıktan sonra “Eğitimci El Kitabı”nı hazırlayan ekipte yer alarak çok sayıda iletişim eğitimi verdim. Vakıf kanalıyla “Çocuk Hakları Koalisyonu” çalışmalarına katılma şansım oldu ve Vakfın “Çocuk Hakları Bilinci Geliştirme” programını geliştiren ekipte yer alarak, eğitimlerde grup liderliği yaptım. YÖRET- UNICEF işbirliğinde gerçekleşen “Çocuk Dostu Okul” projesinde yer alan pilot okulların “Yetişkin Eğitimi” ve “Çocuk Hakları” formatör eğitimlerini verdim. YÖRET eğitimcisi olarak “Akran Destek ve Dayanışması”, “Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılığı Önleme”, “Okullarda Şiddet Önleme” “Yaz Okulu” gibi pek çok projede eğitim ve supervizyon çalışmalarını yürüttüm. “Çağdaş Okul Çağdaş Eğitim” projesi kapsamında eğitimcilerle iletişim ve disiplin yaklaşımları konularında grup çalışmaları yürüttüm. “Aile İçi Şiddet Önleme” projesinde eğitimci ve süpervizör olarak yer aldım. 2017 yılında YÖRET Vakfı – BİLGİ Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen ABC (anne baba olmanın ABC’si) projesinde eğitim programının oluşturulmasına katkı vererek eğitim ve süpervizyon verdim, el kitapçığının hazırlanmasında yer aldım. Halen YÖRET Vakfı icra kurulu üyesi ve eğitimci olarak çalışmalarımı sürdürmekteyim.