Einstein’a “öğrenmesine engel olan tek şeyin eğitimi olduğunu” söyleten (bilginin yayılmasının amaçlandığı ve eğitimin, istendik davranışların oluşturulması süreci olarak tanımlandığı) geride bıraktığımız bin yılın ezberci eğitim anlayışıydı. “İstendik davranış” kimin ne yaratmak istediğine bağlı olarak değişebilen, çocuk ve gençlerin istenilen yönde eğilip bükülmesini, törpülenmesini, şekillendirilmesini anlatıyordu. Bu yüzden de başta anne babaların, sonra da öğretmenlerin çocukları, kendi bildiklerince eğip bükerek itaat bekledikleri yüzlerce yıl yaşandı.
Günümüzde ise teknolojik gelişmelerin kolaylaştırdığı iletişim olanaklarının da katkısıyla dünyada demokrasi hareketlerinin yaygınlaşması, ‘hak ve özgürlük’ kavramlarının öne çıkması, ‘kişi hak ve özgürlükleri’ bilincinin oluşmasına dayalı olarak kişilerin artan talepleri hem anne babaları hem de çocuk ve gençleri çok daha farklı sorunlar ve çatışmalarla karşı karşıya bırakıyor.
Tarih:
19 Aralık 2019-18.00 – 21.00
7 Ocak 2020-18.00 – 21.00
Kimler Katılabilir: Herkes
Katılımcı sayısı: Kontenjan 20 kişi ile sınırlıdır.
Eğitim yeri: YÖRET Vakfı
Eğitim süresi: 3 saat
Bağış: 100 TL bağış olarak alınacaktır.
Eğitim Sorumlusu: Süheyla Erdoğan
İstanbul’da doğdum. İstanbul üniversitesi pedagoji bölümünde öğrenciyken ana sınıfı öğretmeni olarak çalışmaya başladım. Beş yıl okul öncesi kurumlarda öğretmen ve yönetici olarak çalıştım. Adana Ankara, Konya, Tekirdağ ve İstanbul’da rehberlik birimlerinin kuruluşunu da gerçekleştirdiğim birçok okulda psikolojik danışman ve yönetici olarak çalıştım. Sınav Kaygısı Ölçümü ve Sağaltımı, Gestalt Terapi, MMPI, Travma Sonrası Psikolojik Destek, Savunuculuk, Akran Zorbalığı gibi pek çok konuda eğitimler aldım. Çift ve Aile Terapisi ve Boşanma Arabuluculuğu eğitimlerini tamamladıktan sonra Çift ve Aile Terapisti olarak çalışmaya başladım. 1990 yılında tanıştığım YÖRET Vakfı meslek yaşamımda önemli bir dönüm noktası oldu. Vakıf bünyesinde “Etkili İletişim Becerileri Eğitici Eğitimi” aldıktan sonra “Eğitimci El Kitabı”nı hazırlayan ekipte yer alarak çok sayıda iletişim eğitimi verdim. Vakıf kanalıyla “Çocuk Hakları Koalisyonu” çalışmalarına katılma şansım oldu ve Vakfın “Çocuk Hakları Bilinci Geliştirme” programını geliştiren ekipte yer alarak, eğitimlerde grup liderliği yaptım. YÖRET- UNICEF işbirliğinde gerçekleşen “Çocuk Dostu Okul” projesinde yer alan pilot okulların “Yetişkin Eğitimi” ve “Çocuk Hakları” formatör eğitimlerini verdim. YÖRET eğitimcisi olarak “Akran Destek ve Dayanışması”, “Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılığı Önleme”, “Okullarda Şiddet Önleme” “Yaz Okulu” gibi pek çok projede eğitim ve supervizyon çalışmalarını yürüttüm. “Çağdaş Okul Çağdaş Eğitim” projesi kapsamında eğitimcilerle iletişim ve disiplin yaklaşımları konularında grup çalışmaları yürüttüm. “Aile İçi Şiddet Önleme” projesinde eğitimci ve süpervizör olarak yer aldım. 2017 yılında YÖRET Vakfı – BİLGİ Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen ABC (anne baba olmanın ABC’si) projesinde eğitim programının oluşturulmasına katkı vererek eğitim ve süpervizyon verdim, el kitapçığının hazırlanmasında yer aldım. Halen YÖRET Vakfı icra kurulu üyesi ve eğitimci olarak çalışmalarımı sürdürmekteyim.